Ensomme unge finner venner online

Datingsider har vært populære i årevis, men ville du forsøkt en såkalt vennskaps.app? Stadig flere unge finner nå venner online, i stedet for på tradisjonelle steder som skoler, kurs og idrettsarrangementer.

I følge en undersøkelse utført av den engelske TV-kanalen BBC sier over førti prosent av ungdom mellom seksten og tjuefire år at de ofte føler seg ensomme. Problemer er ofte ikke mangel på steder å lete eller passende kandidater, men overraskende nok mangel på tid. Telefonen har man alltid med seg, og den åpner derfor opp muligheter til en mer effektiv måte å opprettholde kontakt og kommunisere med venner.

Tretti minutter

Kanskje ser man eksisterende venner forsvinne fordi de finner nye jobber eller reiser til utdanningsinstitusjoner langt unna. Mange unge opplever at de sakte men sikkert mister den omgangskretsen de hadde som barn, og innser etterhvert at de må skaffe seg nye venner. Problemet er hvordan? I en kultur der det er uakseptabelt å snakke med fremmede er ikke det alltid så enkelt. Legger man hektisk program på toppen av det hele kan det vise seg å være svært vanskelig å skaffe nye venner.

Å bruke en vennskaps-app er helt annerledes enn de som omhandler romantikk.  Når kropp ikke er tema blir ordene viktgere enn før. Selv noen få ord forteller veldig mye. I kjærlighetslivet har man dessuten en helt annen terskel for hva som er akseptabelt. Er man ute etter vennskap må man faktisk bestrebe seg på å formulere mer interessante setninger, for hva er ellers poenget med å være der? Hvis man ikke har noe meningsfylt å snakke om er det bedre å svinge hjulene på slotsbandit.dk eller et annet morsomt online spill.

Ifølge evolusjons-antropologen Robin Dunbar takler ikke et menneske mer enn ett hundre og femti forhold. Det vil si antallet personer du ikke ville være flau over å bli med for å ta en drink hvis du tilfeldigvis støtte på dem i byen. Dunbar sier imidlertid at et annet tall er viktigere, nemlig tallet 30. Det største hinderet for meningsfylt vennskap er avstand, hvor tretti minutter er den lengste tiden vi normalt aksepterer for å besøke en venn jevnlig. Det spiller ingen rolle om man bruker beina, sykler eller kjører bil.

Hundre timer

De fleste vennskaps appene fungerer effektivt som en digitalt oppslagstavle for akkurat det området der du bor, og har i tillegg annonser for kveldskurs og bokklubber, vinklubber og alt mulig. Klubbene gjør at det blir enklere å møte nye og gamle venner uten at det blir for pretensiøst. En undersøkelse fra University of Kansas, fant ut at mennesker har behov for hundre timer for å bli venner med noen, men hele to hundre timer for å bli nære venner. 

Internet er ingen mirakelkur for ensomhet, men alle de nye nettstedene som Bumble BFF, Friender, Hey! VINA, Peanut, ATLETO, Meetup, REALU og Nearify, skaper ikke bare arbeid for webutviklere som jkwebdesign.fi, men er kanskje akkurat det du mangler for å få på plass de siste puslespillbitene i ditt sosiale liv.