Slik finner du et billån eller boliglån som passer deg

Det er ikke alltid like lett å vite hvilket lån man skal benytte seg av til de forskjellige situasjonene og det er heller ikke så lett å vite hva som er de forskjellige ulempene og fordelene med de forskjellige lånene man kan ta opp i Norge. Men frykt ikke, vi skal hjelpe deg litt på veien slik at det blir litt lettere.

I Norge er det stort sett ganske lett å forstå hvilket lån som er gyldig for de forskjellige situasjonene ettersom det gjerne heter hyttelån, billån, boliglån og lignende. Likevel så er det forskjellige krav og forskjellige fordeler og ulemper med de forskjellige låntypene. Det kan derfor være vanskelig for deg som forbruket å vite i hvilken situasjon du bør prioritere å unngå å ta opp lån og i hvilken situasjon du gjerne kan ta opp et lån. La oss komme i gang!

Billån
Et annet populært lån i Norge er billån. Når det kommer til billån så vil renten stort sett være litt høyere enn hos boliglånet, men samtidig vil du sjeldent trenge et like stort lån. Renten kan også variere litt ut ifra hvor stort lånet er så det kan være en god ide å bruke en lånskalkulator for å få kunne skape et bilde av hvor mye du trenger i lån, hva renten vil være og hvor mye det vil koste deg. Igjen så kan rentene variere litt fra bank til bank, men laveste nominell rente ligger på mellom 2,5%-2,8%.

Som du ser så er renten høyere enn hos boliglånet som vil si at det er et dyrere lån å ha over lenger tid, sammenliknet med boliglånet. Med andre ord vil det være smartere å kjøpe bil for egne penger og så ta opp et boliglån, fremfor motsatt vei. Når det er sagt er det ingen krise å ta opp et billån fordi stort sett så tar det ikke så alt for lang tid å nedbetale lånet igjen. Husk igjen at det kan være forskjellige andre fordeler hos de forskjellige bankene bortsett fra renten. Så her velger du rett og slett den banken som passer best for deg.

Boliglån
Boliglån er det mest alminnelige lånet å ha ved siden av studielånet. Her er det selvfølgelig forskjellige renter hos forskjellige banker, men stort sett er rentene ganske greie. Forskjellene er sjeldent veldig store hos de forskjellige bankene, men kanskje er det andre fordeler enn rente som gjør at du velger en spesifikk bank. For eksempel er den nominelle renten hos Nordea 1,79% mens den ligger på i 1,84% hos DnBs Boliglån Ung Start. Det kan derfor være en god ide å sammenlikne de forskjellige rentene hos de forskjellige bankene slik at du får en så bra avtale som mulig.

Når du har bestemt deg for hvilken bank du ønsker å benytte deg av så er det en god ide å bestille et finansieringsbevis. Dette er et bevis som forteller deg hvor mye lån du kan få basert på din egenandel og kredittsjekk. Med et finansieringsbevis så vet du med andre ord hvor mye du kan kjøpe bolig for. Før du søker om et finansieringsbevis så er det også en god ide å bestemme deg for hvor mye du trenger å låne. Kanskje har du en god del i egenandel allerede og dermed ikke behov for et like stort lån. Hovedregelen er at du kan låne opp til 5 ganger din egen inntekt, men økonomien din må også kunne tale en renteoppgang på opptil 5 prosentpoeng.

Forbrukslån
Mange ser på forbrukslån som “den store stygge ulven” innenfor lån. Grunnen til dette er rett og slett bare fordi det er dyrt lån å ha. På forbrukslånet er renten betydelig høyete enn hos både boliglån og billån. Det har for eksempel skjedd at noen tar opp et forbrukslån for å kunne bruke dette som egenandel til bolig, men dette vil verken være gunstig for deg som forbruker og mest sannsynlig vil det ikke bli godkjent i kredittsjekken.

Når det er sagt så er det også positive sider ved forbrukslån. Selv om den nominelle renten gjerne kan bevege seg over 10% hvis beløpet du låner er høyt nok så kan forbrukslån være en god måte å samle smålån og kredittkortgjeld. Hvis du har mange smålån og er flittig bruker av kredittkortet så vil det være mer gunstig for deg å ha hele beløpet under en og samme rente. Samtidig vil du også få en bedre oversikt over personlig økonomi dersom du bare trenger å fokusere på et lån av gangen.