E-sport inn i varmen

Fra å være en morsom aktivitet på gutterommet, er dataspillene nå på vei til å bli en anerkjent idrett. Nå heter det e-sport. Både Idrettsforbundet og andre samfunnsorganer har begynt å ta dette fenomenet på alvor. Idrettsforbundet vurderer også muligheten for å inkludere e-sport i sin organisasjon.

Idrettsforbundet i dialog med e-sportmiljøet

sin egen nettside redegjør Idrettsforbundet for sin kontakt med e-sportmiljøet     .

På dette stadiet er forbundet mest interessert i å øke sine kunnskaper om dataspill som konkurranseform og hvordan det er organisert.

Det har ikke gått ubemerket hen at også tradisjonelle idrettslag gir tilbud om e-sport til sine medlemmer. Også flere kommuner og fylkeskommuner investerer i lokaler for å lansere gaming som fritidstilbud.

Idrettsforbundet konstaterer at det er etablert et nasjonalt e-sportforbund. Det vil være et kriterium dersom man senere ønsker å bli et særforbund under Idrettsforbundet. Utover det gir ikke forbundet noen antydninger om hvordan det vil stille seg til en konkret søknad om medlemskap.

Det skinner likevel gjennom en anerkjennelse av det arbeidet som gjøres organisasjonsmessig med e-sporter, og det er tydelig at forbundet ikke ønsker å bli sett på som et «gubbevelde» som ikke holder tritt med utviklingen.

Hva er e-sport?

E-sport står for elektronisk sport. Det vil si konkurranseformer som utføres digitalt via      datamaskin.

Sporten kan utøves både individuelt og som lag.

Den kan også deles opp i «simulated sports», som Fifa20 og NHL20, og action/skytespill som Counter Strike Go og League of Legends (LOL).

Det arrangeres både enkeltturneringer og egne ligaer for e-sport. I Norge konkurrerer de fleste i Telia-ligaen. Den er faktisk også Europas største liga når det gjelder antall deltakere.

De største turneringene kan ha premiepotter på flere millioner kroner.

E-sport er en heltidsjobb

For å henge med i teten i e-sport, kan du ikke bare ha det som en hobby. Her snakker vi seriøse idrettsutøvere som jobber fra morgen til kveld.

Det danske e-sportlaget Heroic konkurrerer i Counter Strike, og er blant verdens beste i sin kategori. En vanlig dag for Heroic er at de står opp klokken sju om morgenen og gjennomgår strategi i 3 timer. Deretter spilles det noen timer. Etter en sen lunsj venter ytterligere tre timer med intensiv trening.

For å henge med i toppen kreves det også god fysisk form og riktig ernæring. Konkurransene varer i flere timer, og konsentrasjonen bør være på topp hele tiden. Da fungerer ikke sofalivet med en diett av cola og potetgull slik myten om gamere kan gi inntrykk av.

E-sport følges også av millioner. Det innebærer solide sponsoravtaler og stjernestatus for de fremste utøverne.

E-sport og betting

Et tegn på at e-sport er i ferd med å bli tatt seriøst er at det er gjenstand for betting. Interessen er så stor for e-sport at folk er villig til å satse penger på sine favoritter.

Esports betting fungerer på samme måte som vanlig tipping. Du kan spille på kampvinner eller turneringsvinner. Det er også mulig å satse på delresultater som hvem som vinner det første kartet i spillet. En populær variant er å spille på «most kills», altså hvilken spiller eller hvilket lag som dreper flest i løpet av spillet. Det er ikke alltid de som har flest drepte som      vinner totalt.

Norsk Tipping har allerede inkludert Fantasy i sitt repertoar. Fantasy er spillet der du opererer som manager og setter opp egne lag. Sjakk-kongen Magnus Carlsen er en av de som har gjort det stort i denne grenen.

Betting på andre typer e-sporter må man foreløpig til utenlandske aktører for å finne. Der er utvalget imidlertid stort, og du kan spille på alle de store internasjonale spill-begivenhetene.

E-sport som breddeidrett

Som i alle konkurranseformer er det ikke alle som klarer å komme seg til elitenivå. Det er fremdeles det store flertallet som spiller for moro, eller for knapper og glansbilder.

Det er nok ikke alltid e-sport er foreldrenes favorittvalg for sine håpefulle. Nå har kanskje de fleste under førti et naturlig forhold til gaming, men det henger nok en del fordommer igjen om at dette er bortkastet tid.

Ekspertenes anbefalinger til foreldre som har en dedikert gamer eller mulig framtidig e-sportsutøver i huset er å selv engasjere seg så godt man kan i denne lidenskapen. Hvis man først forstår litt hva det dreier seg om, kan man også gi råd om hvordan man kan lede barna på rett vei.

Ofte kan det være en fordel å få det litt ut av huset, og over i organiserte aktiviteter. Ved å delta i skolenes og idrettslagenes e-sporttilbud blir det straks også mer sosialt.