Guide til å handle med kryptovaluta

Det å handle med kryptovaluta har blitt utrolig populært, og det er det mange forskjellige grunner til. En av dem er at kursen er svært volatil, noe som gjør at man potensielt sett kan tjene mye penger på å handle med kryptovaluta. Men dette betyr samtidig at det er en stor risiko forbundet med dette, og at det rett og slett kan slå ut i begge retninger når det kommer til hvordan utfallet vil være. Men de som er entusiastiske og elsker kryptovaluta, er dette bare en naturlig del av det å investere, så i denne artikkelen skal du få en liten guide med noen tips til hvordan du skal tenke når det kommer til å handle med kryptovaluta.

Hva betyr det å handle med kryptovaluta?

Når man skal kjøpe kryptovaluta har man to forskjellige muligheter når det kommer til hvilken intensjon man investerer med. For det er faktisk stor forskjell på å investere i kryptovaluta og å handle med kryptovaluta. Begge deler er noe som omtales som investeringsstrategier, og det er ikke noen som gjør at man kan si at det ene måten er bedre enn den andre måten, bare at de er forskjellige og at man burde velge den som passer aller best for deg og det du foretrekker.

Når det kommer til dette, handler det blant annet å se på både risikotoleransen din og ikke minst om du har et perspektiv som er kort eller langt. Her kan du for eksempel se på om du forventer å hoppe av og på en mynt som resultat av den bevegelsen kursen gjør, for å få størst mulig utbytte, eller om du rett og slett bare har lyst til å investere med henblikk på å selge om mange, mange år. Disse to tilgangene er svært forskjellige, og det er også forskjellige tankeganger som ligger bak disse.

Når du investerer med en kortsiktig ambisjon, er det å følge med på dagsprisene utrolig viktig, i tillegg til å faktisk studere markedet ganske mye. For mange er dette stressende, men det er samtidig også mange som virkelig elsker den spenningen som dette gir. Her er det å investere et langtidsperspektiv noe helt annet. Her trenger du nemlig ikke å følge med på dagskursen, og store sving i enten positiv eller negativ retning er ikke noe som trenger å bekymre deg noe særlig, for sannsynligheten for at det utlignes over tid er uansett stor.

I denne artikkelen skal vi ta utgangspunkt i den strategien der du investerer med aktiv trading som fokus, altså at du investerer med et kort perspektiv og fokus på størst mulig utbytte på kort tid. Her er noen av de uttrykkene du bør lære deg hvis dette er noe som du tror kommer til å passe deg og den strategien du har.

Ord og uttrykk du bør kjenne innenfor aktiv trading

Når det kommer til trading og investering er det utrolig mange ord og uttrykk som du kommer til å lære deg. Det kommer etter hvert, men under skal du få en lite med de tre det er aller viktigst at du lærer deg når du har bestemt deg for at aktiv trading er noe du har lyst til å engasjere deg i.

 • Scalping: Dette er en betegnelse på kortvarig trading. Her er posisjonene åpne i bare veldig små intervaller, og de kan faktisk være så små som bare sekunder eller minutter. Dette gjør at du kan utnytte små prisendringer i løpet av dagen, og tjene penger på bevegelser på markedet som de som investerer med et langt perspektiv ikke ville tenke over engang. Noen andre aksjer ville ikke egne seg til dette, men fordi kryptovaluta er så volatil som den er, er det faktisk helt perfekt når det kommer til for eksempel dette.
 • Day trading: Dette er et begrep som de aller fleste har hørt, og hvis du for eksempel har sett på den norske serien EXIT og blitt inspirert til å investere etter det, er dette blant annet den typen trading de driver med. Her er det flere posisjoner som både åpnes og lukket i løpet av dagen, noe som medfører at du kan tjene på den forskjellen som er i kursen fra dag til dag. Denne gjelder selvsagt om det er kryptovaluta eller andre aksjer du kjøper.
 • Swing trading: Dette er et uttrykk som nok ikke er kjent for de som ikke driver med trading, men dette handler om at hver posisjon holdes i noen dager eller uker før den åpnes igjen, og baseres på hvordan prisen utvikler seg innenfor denne perioden.

Lær deg å utnytte kryptomarkedet

Når man snakker om å investere i kryptovaluta og det å handle eller investere i dette, snakker man ofte om å utnytte volatiliteten som myntene har. På engelsk omtaler man dette som “beat the market”, og dermed få avkast av den bevegelsen som skjer på markedet. Men selv om man kanskje som nybegynner tenker at dette er noe som enkelt kan gjøres, for det høres ikke spesielt komplisert ut, er det mye mer innviklet enn det man tror.

Først og fremst er det å handle med kryptovaluta eller andre aksjer, noe helt annet enn å bare selge og kjøpe aksjer. Dette er selvsagt en helt essensiell del av det, men det er ikke den delen av det som er verken innviklet eller viktigst. Du er som investor oppe mot de aller beste traderne på markedet, og derfor er det lett å ende opp med å tape penger når man driver med aktiv trading. Og det er kanskje ikke så motiverende, men det er faktisk en helt nødvendig del av den læringskurven du må gjennom for å mestre dette.

Men fordi man nok kommer til å tape penger som en del av denne prosessen, er det mange som venter til investeringene deres har gitt dem et utbytte først. Dette betyr at de kan drive aktiv trading med penger de i teorien ikke har investert, noe som gjør det en del enklere å forsone seg med et eventuelt tap.

Her er noen av de aller viktigste parameterne du må tenke over når du driver med aktiv trading:

 • Kjennskap til kryptomarkedet
 • Magefølelse
 • Tilfeldigheter
 • Hell

Og ja, det er faktisk helt riktig lest at tre av fire punkter faktisk er noe du ikke kan kontrollere. Og sånn er det rett og slett bare, det handler om å finne den løsningen som passer best sammen med det din egen risikotoleranse har kapasitet til, og for noen er det med investeringer over lang tid en bedre idé.

Bli inspirert av eksperter, men ta dine egne valg

Når det kommer til aktiv trading, er det utrolig fristende å bare følge de rådene som ekspertene kommer med, men det er ikke dermed sagt at det er det man burde gjøre. For det å følge råd uten å gjøre dine egne vurderinger og tanker er noe som er utrolig dumt. Det kan være veldig fristende, men det er best å la være. Her er noen av grunnene til dette:

 • Man kan aldri faktisk vite hva som skjer. Derfor er det å følge råd blindt en dårlig idé. De kan ta feil, og da føles det rett og slett bedre at du i hvert fall kan si at du tok ditt eget valg.
 • De kan ha en helt annen risikotoleranse enn deg. Du må alltid ta hensyn til din egen risikotoleranse.
 • De kan ha et helt annet budsjett enn deg. Og det å alltid ta hensyn til ditt eget budsjett er noe av det viktigste du gjør.
 • De kan ha en helt annen strategi enn deg. Følg alltid din egen og overse råd som ikke passer sammen med dette.
 • Det er mye viktigere at du bygger opp din egen kunnskap om markedet og hvordan dette beveger seg. Det å lese råd fra eksperter hjelper deg selvsagt med å forstå dette, men dette er bare en del av dette.

Vær kritisk i forhold til influensere, media og andre påvirkninger

I dag får vi informasjon fra alle mulige steder, og det å stille seg kritisk til disse er noe av det beste vi kan gjøre. Det å bare hoppe med på en bølge er dumt. Undersøk hva som ligger bak det du hører og ta et informert valg i stedet for å bare følge strømmen. Noen ganger er det rett og slett udugelige tips som går virale, og det vil bare føre til valg du vil angre på.

Du må alltid handle i integritet med deg selv, dine egne valg, ditt eget budsjett og dine egne ambisjoner. Du kjenner deg selv best, og med riktig kunnskap har du det du trenger for å gjøre en bra jobb.

Dette trenger du for å drive med aktiv trading

Når det kommer til det å drive med aktiv trading, har vi vært innom en del forskjellige faktorer som er viktige å ha i tankene for å få suksess, og til slutt ønsker vi å oppsummere noen av de tingene du trenger. Så her er de fem tingene du bør sørge for at du har før du begynner med aktiv trading.

 • Et budsjett! Og aldri beveg deg over dette budsjettet, uansett om det går bra eller dårlig. Invester aldri mer enn du tåler å tape.
 • En investeringsstrategi.
 • Kjennskap til din egen risikotoleranse.
 • Kunnskap om det markedet du beveger deg inn på.
 • Nettverk og verktøyer som kan hjelpe deg å navigere de forskjellige utfordringene som kan dukke opp underveis.

Og litt som med fjellvettreglene, gjelder det samme her: det er ingen skam å snu. Det er alltid bedre å ta valg som er i integritet med din egen strategi, toleranse og budsjett, uansett hva alle andre velger å gjøre.