Livet etter en karriere innen esport: Hva er det neste?

Mens noen karrierevalg gir jobber som man kan holde på med i godt over 30 år, er en karriere som esport-utøver i den helt andre enden av skalen. På tross av dette velger noen til og med å droppe ut av tradisjonelle jobber for å bytte til esport. En gjennomsnittlig «pensjonsalder», om vi kan kalle det det, sies å være rundt 25 år for utøvere innen esport.

Når man kommer i midten av 20-årene og begynner å snuse på 30-årene, begynner refleksene hos gamere å bli dårligere. For de som driver med esport er refleksen en helt kritisk egenskap, spesielt hvis man spiller actionfylte skytespill.

Når man ikke lenger har det som skal til for å prestere på det beste nivået, er karrieren fort over. Selv om man fortsatt er i en forholdsvis ung alder, alt tatt i betraktning, og spesielt sammenlignet med andre karriereveier. Men hva venter så, når man «pensjonerer» seg i 25- til 30-årsalderen.

Photo by Stem List on Unsplash

Fortsette karrieren innen bransjen

Man må ikke nødvendigvis flytte seg så langt for å finne seg noe nytt å drive med. Mange som har drevet med esport på toppnivå begynner som trenere eller analytikere for profesjonelle esport-lag. Sånn sett er det akkurat slik man ser det i andre store sporter som fotball, basketball, tennis og vintersport. Hvis du har prestert på det øverste nivået i verden innen en gren, har du fort egenskaper som gjør at du kan lære andre hvordan de kan prestere på samme nivå.

Hvis man ikke får en jobb direkte inn mot et lag, kan man eventuelt gå media-veien. Noen ender opp som ekspertkommentatorer eller hyres inn som paneleksperter i anledning kringkastede begivenheter.

Starte som streamer

Hvis man har vært en populær utøver på øverste nivå, er det i esport-verdenen som med andre sporter – du får en stor tilhengerskare som følger deg tett. Noen velger å dra nytte av dette etter at proffkarrieren er over, ved å starte som streamere. På plattformer som Twitch og YouTube kan streamere tjene gode penger via reklameinntekter hvis de bygger opp kanaler med store seertall, i tillegg til doneringer fra fansen.

Streaming har blitt en måte for folk å danne gode miljøer rundt det de er opptatt av, enten det er nevnte esport, TV-spill, casinospill som spilleautomater og bingo, vanlig sport, rollespill, spesielle begivenheter eller noe annet. For å bli en populær streamer, kreves det imidlertid ikke bare ferdigheter i for eksempel esport, men også evnen til å være engasjerende mens man spiller.

Man må evne å kommunisere på underholdende vis, samtidig som man spiller. For å nå et internasjonalt publikum, krever det også at man kommuniserer på engelsk, som er det vanligste språket i streaming-verdenen. Det finnes også de som streamer på sitt eget lokale språk, men da har de et mer begrenset publikum de kan nå frem til.

Gå over til et mer tradisjonelt yrke

Et siste alternativ er nok et som sitter langt inne for de fleste med en fortid som profesjonell esport-utøver. Det å gå tilbake til studiebenken for å få en bachelor, eller å rett inn i en «vanlig» jobb, er langt unna hvordan hverdagen var som esport-proff. De fleste vil nok prøve i det lengste å unngå en slik karrierevei, men for noen kan det være at de ikke har noe annet valg.