Blockchain teknologi, hva er det egentlig?

Det kan være vanskelig å forstå hva den mye omtalte blockchain teknologien egentlig går ut på. Det er en omfattende teknologi som har tatt verden med storm og som kan endre måten vi ser transaksjoner på fullstendig. Teknologien brukes i dag til kryptovaluta, men kan forventes å bli brukt innenfor svært mange flere felt i den nærmeste fremtid.

Først og fremst er det spennende fordi vi ikke helt vet hvem som har oppfunnet denne teknologien. I 2008 publiserte «Satoshi Nakamoto» en artikkel om teknologien i forbindelse med «hans» i dag veldig populære bitcoin. Det som er det store mysteriet er at vi i dag ikke vet hvem denne personen er, og de fleste antar at Nakamoto kun er et anonymt kallenavn eller psedonym.

Er det blitt umulig å tukle med regnskapet?

For å gjøre det svært enkelt skal vi forsøke å gi det et bilde på hvordan blockchain teknologien fungerer. Se for deg at du gjør en avtale og signerer et dokument. Dette dokumentet plasserer du i en gjennomsiktig eske på gulvet, etterfulgt av at du låser den. Når du senere gjør en annen avtale eller kjøper en aksje for eksempel så plasseres dette dokumentet også i en eske med lås som plasseres oppå den andre. Disse eskene kan alle dine venner og bekjente se, men ingen kan åpne eller flytte på innholdet.

Blockchain teknologien fungerer altså på en måte som en offentlig regnskapsføringsbok. På den måten plasseres alle transaksjoner i form av data i forskjellige blokker eller esker om du vil. De ligger offentlig så alle har innsyn og de er duplisert slik at det blir så og si umulig å endre på noe informasjon. Mange mener at dette kan bety slutten på hvitsnippkriminalitet ettersom det blir vanskelig å tukle med transaksjoner som gjennomføres.

Det store mysteriet som skaper sikkerhet

Se for deg at alle har en kjede hver, og det er på en måte din loggbok. Dersom du kjøper eller selger bitcoins på for eksempel Bitcoin Prime, så havner denne transaksjonen i den ene blokken som tilhører din kjede eller din loggbok. Deretter ser de andre blokkene dine den nye blokken, den verifiseres og så havner de samlet i en ny blokk. Denne teknologien er helt fantastisk og veldig avansert noe som gjør den omtrent umulig å hacke. Derfor vil denne teknologien kunne fungere like godt innenfor andre bransjer enn kun innenfor kryptovaluta.

Det er for eksempel flere shippingselskaper som har valgt å ta i bruk teknologien og som har skapt sin egen variant som de kan bruke internt. På den måten forsvinner ingen informasjon og informasjonen kan heller ikke tukles med eller forfalskes. Teknologien er rett og slett revolusjonerende. Det gjøres daglig forskning på teknologien og vi kan alle lure på hvem denne Nakamoto egentlig er. Svaret finner vi nok ikke med det første, men kanskje er det også litt av spenningen.

Forhåpentligvis har du nå fått en litt bedre forståelse av hva blockchain teknologi egentlig er og hvordan det fungerer. Det finnes haugevis av informasjon der ute og dette er tema man virkelig kan fordype seg i om ønskelig.