Rav- Den mystiske baltiske steinen

Tiltrekningen og skjønnheten til rav er åpenbar, sjarmen er umiskjennelig, og det har vært slik i tusenvis av år. Men hva skiller rav så dramatisk fra andre edelstener? Er rav til og med betraktet som en stein? La oss svare på noen spørsmål om rav for å finne ut av det!

Hva er rav?

Det virker utrolig, men forskere kranglet faktisk mye om det! Noen trodde det var en slags mineral eller gammel honning som størknet over tid. På 1800-tallet fant forskerne endelig ut at rav faktisk er fossilisert harpiks. Men selv om forskerne nå visste hva rav var, hadde de fortsatt ingen anelse om hva slags tre som produserte bitterheten. Det var imidlertid klart at ikke alle typer trær kunne produsere rester som kunne bli omgjort til rav. Faktisk er de fleste harpikser kjemisk ustabile, så de henfaller bare over tid. Så først trodde forskerne at bare en type gammel furu kalt Pinites Succinifer produserte rav, men senere fant de ut at det var en hel serie med gamle furuer som vokste over hele Eurasia og til og med på Grønland! For tiden er det bare en type av disse gamle furuene igjen (det kalles Sciadopitys Verticillata), og det vokser bare i Japan, men de pleide å vokse over alt.

Fra et kjemisk synspunkt består rav av karbon, hydrogen og oksygen og over 40 andre komponenter. Rav er tilgjengelig i et bredt spekter av farger: fra lysegul til mørk brun. Siden baltisk rav er ganske gammelt, finner folk ofte biter av rav med ulike inneslutninger som vann eller luftbobler, plantefrø og til og med insekter!

Hvordan dannes rav?

Rav er laget av fossilisert harpiks. Harts er ikke det samme som sap! Hviler utskilles av et tre som svar på skade som en måte å forhindre ytterligere skade. Misliker utskilles også av trær som følge av raske endringer i klima eller temperatur. Når harpiksene siver ned treet, plukker det opp biter av plante- og dyremateriale, som, hvis forholdene er riktige, vil bli fanget når harpiksene er fossilisert.

Til slutt, etter noen timer (noen millioner år eller så), kan du finne et stykke rav vasket i land som, etter å ha blitt laget og polert, er klar til å bli satt i unike ravsmykker. Stoffet det danner er veldig lett. Fordi den veier så lite, kan denne naturlige skjønnheten bli til flotte ravsmykker. Det meste rav som brukes i dag er mellom 30-90 millioner år gammelt. Ravforekomster fra 360 til en million år gamle er funnet. Den eldste kjente rav som er funnet på Isle of Wight er 120 millioner år gammel.

Rav kult historie

Rav har en lang og rik kulturhistorie. Sannsynligvis er rav edelstenen som brukes av mennesker i lengste tid. Rav har vært brukt i smykker og som vare siden slutten av jernalderen, det vil si siden ca. 6 000 år siden.

Vikingene satte pris på rav og smidde verktøy, smykker, religiøse symboler som torshammare og spillstykker av materialet. Rav fra Østersjøregionen var også en populær vare. I flere middelhavsland er det funnet gjenstander av rav som stammer fra Østersjøregionen. Noen forskere mener at det er til ære for rav at vi først brakte metaller til Skandinavia, gjennom handel og utveksling med andre kulturer.