Lær de smarte økonomiske knepene på nettet

Uansett hvilken tilstand det er på økonomien din, finnes det alltid rom for forbedringer. Dette kan være å sette opp et budsjett, gjøre noen investeringer, spare opp til en buffer eller noe helt annet. Hvor lærer du hva du bør gjøre, og ikke minst hvordan du kan gjøre det? Det er lite snakk om personlig økonomi på skolen. Da er det godt vi har internett, for her på nettet finnes det mange gode råd i form av artikler, blogger, podkast og bøker.

Refinansiering av eksisterende gjeld

En av de tingene det snakkes mye om på nettet er refinansiering av eksisterende gjeld. Det er fordi dette er et ordentlig smart knep for deg som vil gjenvinne oversikten samt få lavere månedlige utgifter. Dersom du samler all den usikrede gjelden du har inn i et nytt lån, vil du få lavere rente totalt sett. I tillegg må du kun ut med et termingebyr hver måned. Siden du også vil få kun én kreditor å forholde deg til i stedet for flere, vil det bli mye enklere for deg å holde oversikt over når gjelden skal betales.

Pengene du sparer kan du bruke til å betale ned gjelden fortere. De fleste tillater at du betaler inn større avdrag eller ekstra avdrag uten at dette koster deg noe ekstra.

Sette opp et budsjett

Dette er også noe det snakkes mye om på nettet, og det finnes en mengde artikler som forteller deg hvordan det skal gjøres. Det å sette opp et budsjett gir deg det helt store overblikket, men kun om du bruker det. Dersom du setter det opp, og så glemmer hele greia, har det lite for seg.

Arbeidet med å sette opp et budsjett lar deg se hvor pengene forsvinner. Du får i tillegg full oversikt over hva som kommer inn, og hva som går ut. Du har kanskje ikke så stor mulighet til å endre hva som kommer inn, men du kan helt klart gjøre noe med hva som går ut.

Ved å bli kjent med hva du bruker pengene til, kan du gjøre de nødvendige endringene og sette opp planer for hvordan du vil at økonomien din skal se ut i fremover.

Hør på podkaster og bli økonomisk klok

Det finnes en mengde podkaster du kan lytte til om du virkelig vil lære så mye som mulig om personlig økonomi. Finanspodden, Pengesnakk og Pengepodden er noen av de norske variantene som finnes. Afford Anything er en amerikansk variant, for deg som ikke har noen problemer med engelsk.

Det finnes også mange Instagram-kontoer som snakker om og gir tips og råd til bedre personlig økonomi. @fattig.student lærer deg å spare på matbudsjettet og @spareglede gir deg tips til hvordan du kan spare penger på en enkel måte i hverdagen. Det finnes mange flere slike Instagram-kontoer, så her kan du enkelt finne en eller flere som gir deg akkurat det du trenger av gode råd, inspirasjon og motivasjon.

Les en blogg

Nettet er også stedet for deg som vil lese en blogg for å bli klok. Det finnes flere av dem, som Formuebygging, Aksjebloggen, Pengeblogg og Eivind Berg. I likhet med podkastene er temaene varierte, og du kan lære alt om å investere i aksjer og få bedre hverdagsøkonomi.

Noen av bloggene er skrevet at eksperter på sitt felt, andre er skrevet av selvlærte eksperter. Du har mye å velge mellom, og de ulike metodene supplerer hverandre.

Det er viktig å gjøre det å lære om personlig økonomi til en fast og dagligdags greie. Økonomi er altfor viktig til å bli gjemt og glemt. Det er egentlig den største fellen vi går i. Økonomiske utfordringer, og dem har vi alle, blir ikke mindre av å gjemme dem vekk og overse dem. Ved å ta i bruk lærdommen som finnes på nettet, kan du på en enkel måte sørge for å gi deg selv en trygg, personlig økonomi.