«Crowdfunding» som en alternativ investering

Gjennom nettsider som Indiegogo, Kickstarter og andre har vi som forbrukere hatt stadig større innflytelse over skjebnen til små bedrifter. Disse nettsidene gir oss en sjanse til å investere i et selskap eller produkt nesten før det har begynt. Hvor effektive er disse plattformene for deg som gründer og investor, og hvilke andre alternative metoder finnes på nett?

Typiske crowdfunding sider

I utlandet og på nett har du nok sikkert sett annonser fra firmaer som søker etter bidrag fra Indiegogo eller Kickstarter. Disse kan nesten bli sett på som nettbutikker for produkter som ikke enda har nådd markedet grunnet manglende kapital hos gründerne. Om det er et produkt du vil investere i eller lansere er disse to plattformene gode på grunn av deres store internasjonale brukergruppe.

En av de største kampanjene på Kickstarter var boken «Goodnight Stories for Rebel Girls», som samlet inn over hundre tusen dollar på tre timer. Andre produkter som har tatt av inkluderer brettspillet «Tainted Grail», som i skrivende stund har samlet inn rundt 50 millioner kroner. Måten disse plattformene fungerer er at du mottar en slags bonus for å støtte et produkt. Desto høyere beløp man støtter med, jo flere goder mottar man som en takk. Det er ganske likt måten innskuddsbonus på casino fungerer, der du mottar en sum som vokser i henhold til hvor mye du har gitt. For «Tainted Grail» vil det bety at man kan justere beløpet sitt, og få enten PC-spillet, brettspillet eller brettspillet samt alle utvidelsene alt utifra hvor mye man støtter dem. 

Dette betyr at disse typiske crowdfunding sidene passer best for deg som sitter med en idé, men som mangler penger til å realisere den. Man kan samle inn store summer på kort tid, og markedsføre internasjonalt. Indiegogo kan også bidra med distribusjon over hele verden, noe som gjor det enda lettere å tjene penger gjennom ditt eget produkt. 

Forskjellige typer crowdfunding

I Norge har vi også en rekke andre crowdfunding-plattformer tilgjengelig, men det er viktig å skille mellom de forskjellige typene du kan finansiere et selskap (eller søke etter finansiering) gjennom. Én måte er gjennom donasjoner, noe du og andre gjør av deres egen gavmildhet – eller så kan du søke støtte gjennom slike sider. Husk at dette ofte innebærer at folk vil støtte gode formål. Den andre typen er belønning, slik som er nevnt gjennom Kickstarter – der du ofte forhåndsbestiller et produkt.

Deretter har du noen interessante muligheter, som å gå sammen om å finansiere et lån for bedriften. Forskjellige steder vi ha forskjellige måter for deg å få utbytte av dette, enten det er igjennom renter, andeler eller en blanding av de to. Noen av som kan tilby dette er PERX og Lendonomy. Der går man sammen med andre for å dele både ansvar, utbytte og risiko. Dette kan også sies om den siste typen crowdfunding der du investerer i et selskap mot å få en tilsvarende verdi i aksjer eller andeler.

Løsninger som Folkeinvest gir deg aksjer i selskapet du investerer i, ofte før de har kommet på børs. Der kan man tjene penger på to måter; selge aksjene til en høyere pris enn du kjøpte dem for, eller gjennom å motta utbytte fra bedriften når de betaler en del av overskuddet sitt til eierne. Selvsagt må man regne med at enhver investering innebærer risiko, og at dette skjer på eget ansvar. Uansett finnes det utrolig mange resurser for deg som lurer på hvor og hvordan du burde investere, enten det er gjennom crowdfunding eller ikke.