Hva er en trading-plattform?

Det å drive med trading er noe som har blitt mer og mer populært, i takt med at vi har begynt å snakke mer om både aksjer, det å investere i fond, kryptovaluta og andre ting som relaterer seg til dette. Men det kan være litt av en utfordring å finne ut av alle de begrepene som knytter seg til dette og det er ikke alltid bare, bare å bli kjent med alle de tingene man bør vite noe om når man er nybegynner. En av disse tingene er for eksempel trading og trading-plattformer. For hva er en trading-plattform egentlig? Det er akkurat det vi skal se på i denne artikkelen, så les videre hvis du er en av de mange som lurer på hva dette er.

Kort fortalt er en trading-plattform et software-system som brukes til å handle. På norsk heter nemlig trading-plattformer handelsplattformer, noe som gjør det litt enklere å forstå begrepets fundament, og herfra er det denne betegnelsen vi kommer til å bruke. Handelsplattformer er det som gjør at investorer har muligheten til å åpne, stenge eller håndtere markedsposisjoner på nett gjennom en finansiell mellommann, som for eksempel en megler.

Det å bruke disse handelsplattformene, som for eksempel ctrader er ikke gratis, og det er flere forskjellige modeller når det kommer til hvordan man kan velge å betale for dette, og hvordan man bruker plattformen er med på å bestemme hva det koster og hvilke muligheter som vil være tilgjengelige for deg.

Forstå handelsplattformer

Det er mye informasjon om dette temaet, og det er ikke alltid så lett å vite hva som er det viktigste å huske. I denne artikkelen sikter vi derfor etter å gjøre det så enkelt for deg som overhodet mulig å forstå det helt grunnleggende når det kommer til dette, slik at du har sjansen til å danne deg et oversiktlig bilde av hva som er det viktigste for deg å vite (og ikke vite) om dette emnet og bli klar til å kanskje starte å bruke en av disse plattformene selv.

Som software er en trading plattform et system som brukes av både banker og investorer. Kort fortalt gjør de det mulig å holde oversikt over investeringene sine og ikke minst handle. Men dette er ikke det eneste disse plattformene tilbyr. Det er nemlig ikke bare et verktøy i forhold til selve handelen og det å holde oversikt over dette som det er mulig å bruke disse handlesplattformene til. Du kan også bruke dem til andre ting, nemlig å utvide kunnskapen din. Det er nemlig mange plattformer som også inneholder verktøyer som gjør det enklere for investorene å gjøre de rette valgene.

Disse verktøyene kan variere fra plattform til plattform og inneholder elementer som premium reserach til strømming av relevante nyheter og forskjellige verktøyer som kan hjelpe deg som investor med å lettere se hva det beste valget for akkurat deg burde være.

To forskjellige typer handelsplattformer

I hovedsak finnes det to forskjellige handelsplattformer, men det er bare den ene typen som er tilgjengelige for deg som privatperson. Grunnen til at vi likevel nevner dette her, er at det å ha generell kunnskap om dette som helhet kan gjøre det enklere for deg å forstå handelsplattformer generelt. Dette er plattformer med masse spennende verktøy som alle er tilgjengelig for deg som investor, og kan til og med gi deg ny kunnskap og fellesskap rundt det å investere på denne måten.

Den typen du kan bruke er plattformer som er utviklet til day trading og andre mindre investorer, mens den andre typen plattform er utviklet ofte av institusjoner som banker eller andre større finansielle institusjoner for å holde oversikt over deres egen trading, og er derfor ikke tilgjengelig for andre. Det er nyttig å vite hvordan dette fungerer, fordi det sier noe om hvordan trading er delt opp og kan være med på å øke forståelsen for bransjen på et mer generelt plan.

Tenk over dette når du skal velge plattform

Det er mange forskjellige ting du bør tenke over når du skal velge plattform, og når man er helt nybegynner kan det være vanskelig å vite hva dette er. Under skal du derfor få en liten liste over noen av de aller viktigste elementene, sånn at det blir lettere for deg å for eksempel sammenligne en plattform med en annen. Disse er de tre viktigste faktorene:

  • Verktøy og funksjoner. Dette er et punkt som kan skille plattformene fra hverandre på en veldig tydelig måte. Når du er ny investor kan det å ha mange verktøyer være en klar fordel, fordi det gjør deg lettere å bli kjent med både markedet og ikke minst hvordan ting fungerer. Det kan hende at du kommer til å bruke dem litt mindre etter hvert, men det å prioritere en plattform som har et bra utvalg av verktøyer er ikke et dumt sted å begynne.
  • Gebyrer. Prisen på å bruke plattformene kan variere mye fra plattform til plattform, og det p sjekke ut dette i dybden før du bestemmer deg kan være veldig bra å gjøre. Dette er noe som kan komme til å enten spare deg eller koste deg mye på sikt, så bruk heller litt ekstra tid på å dykke ned i dette sånn at du vet hva du kommer til å betale for å bruke plattformen og for å handle gjennom den. Tenk langsiktig når du skal bestemme deg her.
  • Krav. Dette er noe som kanskje overrasker mange, men det er faktisk mange ganger et krav om hvor mye penger du for eksempel skal komme med for at du skal kunne bruke plattformen. Når man ser på day trading er det for eksempel mange steder et krav om at du skal ha minst $25.000 eller rundt 240.000 norske kroner. Forskjellige plattformer har forskjellige krav, så sjekk ut hva kravene er før du bestemmer deg. Det kan hende at du bare kvalifiserer deg noen steder og ikke andre, så vær oppmerksom på dette når du begynner å bevege deg inn i dette.