Slik kan du investere i startups

Selv om du kanskje ikke definerer deg selv som en investor, betyr ikke det at du ikke kan investere i startups. Du har sikkert hørt historien om nye selskaper som har gjort det stort, som igjen har ført til enorme gevinster for investorer. Det har lenge vært vanskelig å investere i startups for mannen i gata, men nå er det lettere enn noen gang tidligere. Her ser vi nærmere på hvordan du kan investere i startups.

Grunnleggende informasjon om å investere i startups

Før du begynner å investere, må du være klar over at du ikke har noen garantier. Mange startups er langt fra suksessfulle, og du kan ende opp med å tape alle pengene dine. Det er høy risiko, men det kan gi store gevinster om du lykkes. Husk at du generelt ikke kan selge aksjene dine i et startup. Du må være klar for å beholde aksjene dine i selskapet inntil det enten blir kjøpt opp eller går på børs.

Nylig har en rekke spennende innovative selskaper sett stor suksess innenfor iGaming sektoren. Dette er IT-selskaper som leverer tjenester til blant annet norske casino. For eksempel i form av live blackjack eller spilleautomater. Knappe 6 år etter oppstarten av Red Tiger Gaming ble de kjøpt av den svenske iGaming-giganten NetEnt for hele 2,4 milliarder kroner. Kanskje kan iGaming-sektoren by på nye spennende muligheter? En annen spennende sektor er bærekraftig utvikling.

Uavhengig av hva du velger å investere i, vil følgende plattformer hjelpe deg på veien mot å lykkes som en investor med begrensede midler. Selv om du kanskje ikke blir den neste norske milliardæren, kan disse plattformene hjelpe deg til å utvide porteføljen din, samt å være en del av noe du har tro på.

WeFunder

WeFunder har et mål om å finansiere mer enn 20 000 selskaper i løpet av en periode på 10 år. Det håper de å gjøre ved å akseptere så små investeringer som 100 dollar av gangen.

Her finner du en rekke forskjellige selskaper. Alt fra fotballag, til applikasjoner, restauranter og whisky-merker. Plattformen gir deg muligheten til å investere både i aksjer med og uten utbytte.

Siden oppstarten i 2013 har WeFunder hjulpet mer enn 250 selskaper og samtidig håndtert 83,5 millioner dollar i investeringer.

Når du investerer i et selskap gjennom WeFunder vil pengene først gå i escrow. Hvis de lykkes i finansieringsprosessen, går pengene til selskapet. Hvis ikke får du pengene tilbake.

SeedInvest

Via SeedInvest kan du komme inn som en av de første investorene i selskaper. Her har SeedInvest først filtrert ut kandidater de gir en god sjanse til å lykkes. I følge selskapet selv, blir mindre enn 1 % av applikasjonene til plattformen akseptert. For øyeblikket har SeedInvest mer enn 250 000 brukere, med mer enn 200 finansierte selskaper.

Flere av selskapene i SeedInvest er kun åpne for større investeringer på over 100 000 kr. Her kan hvert selskap sette sin egen grense for minstebeløp fra investorer. Hvis du i stedet ønsker å bygge en større portefølje, har SeedInvest en automatisk investeringsfunksjon. Her er minstebeløpet på 200 dollar. Vær oppmerksom på at du er nødt til å betale 2 % i gebyrer om du velger denne funksjonen.

Republic

Nok en plattform hvor du har muligheten til å investere i nye selskaper. Her kan du investere i så lite som 10 dollar. Republic gjennomgår en prosess for å kartlegge gründerne, produktet, målet og bevis på eventuell vekst før de lister et selskap på sin plattform. Ved siden av å gi deg muligheten til å investere, har Republic forumer hvor du kan diskutere ideer, investeringer og spørre om hjelp.